2015. március 28., szombat

Meggyes-tejszínes vaníliakrém-torta

Egy barátunk születésnapjára készítettem még januárban, ő eddig a legjobban sikerült tortám. Kiválasztottam ezt a receptet, aztán kicsit puhatolóztunk, milyen torta is a kedvence, kiderült, hogy a fekete-erdő. Úgyhogy nem változtattam az eredeti elképzelésen, legyen egy kicsit ismerős, mégis új íz. Végül nagyon örült a meglepetésnek. :)

Előkészületként annyit csináltam, hogy (mivel nem volt itthon meggybefőtt) kivettem a nem sokkal korábban lefagyasztott meggyből egy zacsival a fagyasztóból. Kiolvasztottam, és hogy ne legyen olyan fanyar íze, a lében, amit eresztett felfőztem, csak adtam hozzá néhány ek cukrot, kicsi vaníliaaromát vagy vaníliás cukrot is adhatunk hozzá. Vigyázzunk, ne főjön szét! Ha kész, kiszedhetünk belőle néhány szebb gyümölcsöt, hogy azt használjuk a torta tetején, díszítésként. Nagyjából 30-40 dkg meggyre van szükség. Lehet friss is, csak magozzuk ki, és főzzük fel, hogy édesebb legyen.

A díszítésről még annyit, hogy a torta szélét lehet sötét tortadarával, kandírozott narancshéjjal vagy csokiforgáccsal díszíteni. Volt még itthon fehér csoki, illetve tejcsoki, így karalábévájóval forgácsot készítettem belőlük, majd hűtőbe tettem.

Tészta:
12 dkg Rama
4 tojás
8 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg darált dió
2 ek kakaópor
0,5 cs sütőpor (nagyobb tortához mehet 1 csomag) 


Ezek a mennyiségek egy kisebb, kb. 20-22 cm-es tortaformához valók (A receptet egyébként egy Rama receptfüzetben találtam...), úgyhogy ha nagyobb tortát szeretnénk, ahogy én is csináltam, 1,5x-es mennyiségekkel dolgozzunk, vagy duplázzuk őket.
A tojásokat a cukorral és a Ramaval gépi habverővel felverjük, a lisztet a sütőporral, kakaóporral és a dióval elkeverjük, majd a habba forgatjuk, majd 3 részre osztjuk, és 3 db tortalapot 180 fokra előmelegített sütőben kisütünk.

Krém:
1 cs Dr Oetker vanília puding
4 dl tej
6 dl hideg tejszín
1 cs habfixáló
1 cs vaníliás cukor
30 dkg meggybefőtt





A krémből én a nagyobb tortára kb. 1,5x-es mennyiséget csináltam, de maradt meg belőle így is, pedig nem spóroltam ki belőle. Úgyhogy aki nem szeretne nagyon habosat, az esetleg 1-1,5 dl tejszínnel még pótolhatja, de többel nem biztos, hogy érdemes, mivel csak 2 töltésre, körbekenésre és díszítésre elegendő krémre van szükség.

A pudingport a cukorral és kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejjel pudingot főzünk belőle. Hűtsük le. Legjobb, ha keverés közben hűl (robotgéppel folyamatosan kevertetjük), mert így nem lesz csomós. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a hab 3/4-ét a pudinggal óvatosan összekeverjük. A többit a díszítéshez félretesszük.



A vaníliás krémet nyomórózsákba töltjük, az egyik tortalapot a tortaformába visszahelyezzük, majd körkörösen elkezdjük rányomni a habot, úgy, hogy a meggyszemeknek maradjon hely a krémcsíkok között. Az sem baj, ha a végén csak szépen belenyomkodjuk őket a krémbe.
Ezután jöhet a következő lap, majd így rétegezzük tovább. Ha kész, az oldalát is megkenjük a krémmel, illetve a tetejét is. Az oldalára mehet a csokiforgács/tortadara, stb.
A tetejét a félretett tejszínhabbal és szebb meggyszemekkel díszítjük. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése