2015. március 26., csütörtök

Kelt tészta újratöltve: BRIÓS

A héten egyik este kellemes meglepetésre értem haza: brióst találtam az asztalon. Régen volt már, én ritkán szoktam csinálni (az első kegyetlenül félresikerült), ez mégiscsak másnak a szakterülete. És az a "más" este csillogó szemekkel kérdezte tőlem: "Nem rakod fel a briósom a blogodba?"
Úgyhogy most itt is van.
Nem értesítettem róla külön, úgyis tudom, hogy olvas: Heló, anya! Átkutattam a sütis füzeteket!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 tojássárgája
4 ek cukor
1 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg puha (szobahőmérsékletű) Rama
csipet só
+ 1 tojás a kenéshez

A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, beleütjük a tojások sárgáját. Közben a tejet jól meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és belekeverünk 1 ek cukrot. Meleg helyre tesszük, pár perc alatt felfut. A többi cukor a csipet sóval, a tejszínnel és a Ramaval mehet a lisztbe. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük. Összeállítjuk a tésztát: fontos, hogy ne legyen csomós, szépen dolgozzuk el, ez akár 10-20 percig is tarthat. Ha kész, letakarjuk, és langyos helyen fél órát állni hagyjuk. Kiborítjuk, finoman átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Kb. 40 cm hosszú kis "kígyókat" formázunk belőle, és ezeket briósformába feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva hagyjuk még kelni őket fél órán át. Ha megvan, a felvert tojással megkenjük őket, jól megszórjuk cukorral, majd előmelegített sütőben180 fokon kb. 20 percig sütjük.



Melegen a legpuhább és a legfinomabb, de másnapra vagy harmadnapra sem lesz kemény. Már ha marad. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése