És akkor van ez a Sonkás Párna recept.
Így, Nagy Betűvel. De komolyan. Ennél jobb sós sütit soha nem találtak ki, soha nem készítettek, és soha nem ettek még. Most is elfogadnék belőle kettőt-hármat. Meg mindenkor.Tészta:
600 g tejföl
1 dl tej
12 dkg Rama
1 kg finomliszt, átszitálva!
10 dkg rétesliszt
1 ek kristálycukor
1 ek só
8 dkg élesztő
2 tojás
A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne. Azt is megtehetjük, hogy a tejet elvesszük, abban felfuttatjuk az élesztőt az 1 ek cukorral. Volt már, hogy nem néztem a receptet, automatikusan így fogtam hozzá, semmi baja nem lett. Azért arra vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel a tejfölös margarint, csak annyira és addig melegítsük, amíg muszáj. A kétféle lisztet, cukrot (ha nem adtuk a tejhez), sót egy kelesztőtálba öntjük. Beleöntünk mindent, beleütjük a 2 tojást is. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
30 dkg főtt, füstölt sonka
20 dkg krinolin vagy virsli
0,5 dl olaj
1 mokkáskanál őrölt fekete bors (ízlés szerint szórhatod nyugodtan)
1 fej fokhagyma
10-15 dkg Rama
3 közepes fej lilahagyma (4 nagy fejet ír a recept, szerintem sok, pedig én is megpakolom)
20 dkg sajt (ízlés szerint lehet több is)
2-3 dl tejföl
Kenéshez:
2 tojás
szezámmag, lenmag
A sonkát és a krinolint felkockázzuk, az olajon a borssal megpirítjuk, félretesszük. A fokhagymát finomra aprítjuk vagy összezúzzuk, a margarinon megfuttatjuk. A lilahagymát felkarikázzuk, gyűrűire szedjük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán vékony, kb. 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Először a margarinos fokhagymával, majd a tejföllel megkenjük. A pirított húst, majd a lilahagymát rászórjuk, sajtot reszelünk rá, szorosan összetekerjük.
Trapéz alakú kis párnákra vágjuk, margarinnal kikent tepsibe tesszük. Letakarva kelesztjük még kb 20-30 percen át, közben ugyanígy eljárunk egy újabb rész tésztával. Sütőbe helyezés előtt megkenjük a felvert tojással, szezámmaggal megszórjuk. Azért közvetlenül előtte szoktam kenni, mert nem szeretem, ha a kelesztés alatt a tojás rászárad. Előmelegített sütőben kb 190 fokon nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
És minden lábfájást megér. *.*

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése