2015. március 26., csütörtök

XX.

Rájöttem, hogy mióta megírtam az első két bejegyzést, azóta nem volt róluk szó, úgyhogy most újra a tortákra koncentrálok. Van egy helyes kis tavaszias tortareceptem, igazából ezt inkább a magaménak érzem, mint az előzőeket: egyrészt a saját szülinapomra sütöttem, másrészt én találtam ki, hogy egy egészen más sütiből megismert krémmel fogom tölteni a szokásos lapokat. Ja, és emeletes volt! Sajnos nem voltam elég előrelátó, úgyhogy nincs olyan részletesen dokumentálva, mint szeretném. :(
 Csak a végeredményről tudok fotót mutatni, és az sem katalógus-minőség. :(

A nagyobbik tortaformában(kb 30 cm) tésztát sütöttem 5 tojásból, a már előzőekben leírt recept alapján.
A kisebbikben (kb 18-20 cm) 2 tojásos tésztát sütöttem, ennek hozzávalói:
140 g cukor
175 g liszt
75 ml tej
75 ml olaj
2 tojás
fél cs sütőpor


Mikor kihűltek, mindkettőt 4 felé vágtam. Ha szükséges, a formájukon faraghatunk késsel, hogy egyenletesek legyenek.

A krémet egy másik, Citromos szelet nevű sütiből vettem. Isteni fincsi lagzis süti, egyszer meg fogom osztani ezt a receptet is.

Krém:
4 dl tej
4 ek liszt
1 citrom leve és reszelt héja
25 dkg Rama
15 dkg porcukor


Kell még egy-egy adag rózsaszín és fehér fondant, ezeket pár órával előtte, vagy előző este elkészítjük. Ennek módjáról korábbi bejegyzéseimben már ejtettem szót.

Ez a mennyiség (főleg mivel baracklekvárt is használunk majd a töltésnél) szerintem elég kell legyen egyetlen nagyobb tortára. Azonban mivel itt egy kisebb tortát is meg kell tölteni, másfél adag krémre van szükség.
A lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük (mintha pudingot főznénk), majd sűrű péppé főzzük és kihűtjük. Az a legjobb, ha úgy hűl meg, hogy közben kavargatjuk, így nem lesz csomós: én az egyik robotgép táljába szoktam önteni, és csak bekapcsolom 1-es vagy 2-es fokozaton, hadd hűljön ki magától. A kihűlt krémhez keverjük a puha (nem folyékony!!!) margarint, a citrom héját és levét, majd jól kihabosítjuk. Ha a recept szerint járunk el, sima, nagyon finom krémet kapunk. A töltés során az egyes krémrétegek alá kenjünk baracklekvárt (másfajta is lehet, ami tetszik!), illetve ha kész, a végén majd kenjük meg a torták szélét is. 



Kartonlapból vagy (én ebből csináltam) müzlis dobozból vágjunk ki egy, a kisebb torta méretének megfelelő alátétet. Vonjuk be jól alufóliával, a közepét szúrjuk át egy akkora darab hurkapálcával, ami végigéri az alsó tortát, és beleér majd a felső, kisebbe is, kb. a feléig. Ez lesz a merevítő. Még ne illesszük össze őket, lehetőleg az illesztés csak akkor történjen meg, mielőtt tálaljuk a tortát! Először az alsó tortát vontam be lekvárral, majd fondanttal, azután középre helyeztem a papírtálcát, beleszúrtam a hurkapálcát is.
Ezután bevonom a kisebbik tortát, és ráhelyezem az alsóra, lehetőleg középre.
A végén kiszaggattam még a fondantból díszítést 2 különböző méretű pogácsaszaggatóval, ezeket lekvárral ragasztottam fel. Utólag visszagondolva vízzel is simán elég.
Sajnos a fondant állaga nem lett olyan jó: nem én gyúrtam, anyát kértem meg, hogy gyúrja össze, amit én kikeverek, mert én akkor épp nem tudtam. Emiatt kicsit lágyabb lett a fondant, ezért szakadt.
A kis golyók az illesztések eltakarása végett készültek, szintén fondantból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése