2015. március 21., szombat

A kedvenc kakaós kalácsunk

Ez az a fajta kalács, amiből folyik a kakaós krém. :) Nagyon szeretjük, többször is készítettem már, igaz, az utóbbi időben annyira nem kelendőek nálunk a kalácsok, úgyhogy kicsit ritkábban sütünk ilyet, de Húsvét alkalmából újra aktuális lehet. Ha valaki nem szereti ezt a kakaós változatot, vagy már unalmas, ki lehet próbálni vaníliásan, vagy esetleg fahéjasan is!

Tészta:                              Krém:
3 tojás sárgája                    25 dkg Rama
4 dl langyos tej                   3 cs vaníliás cukor
csipet só                             20 dkg cukor
6 dkg cukor                        3 ek kakaópor
2 ek étolaj                                                                +1 tojás a kenéshez
5 dkg élesztő
60 dkg liszt


Az élesztőt a tej és a cukor egy részével felfuttatjuk, majd a tészta többi alapanyagával egy nagy tálban összedolgozzuk. Fadeszkán liszt hozzáadásával összegyúrjuk, majd 6 egyenlő cipóra osztjuk, amiket fél órán letakarva pihentetünk.
Eközben elkészíthetjük a krémet: a margarint kissé megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, kakaót, vaníliás cukrot (ne legyen teljesen folyékony, nem baj, ha a cukor kristályos marad!). Ezután a cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, és összecsavarjuk őket, tehát 6 tekercset kapunk. 3-3 tekercset összefonunk, egy magas falú, kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) nagy tepsibe helyezzük, fél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük őket. Végül megkenjük a felvert tojással.
190 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Szét fog repedni, ki fog belőle folyni egy csomó kakaós krém, de így az igazi! :D
A végén 2 szép, omlós kalácsot kapunk. :)

Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése