2015. április 2., csütörtök

Néger kocka

Elég régen csináltam már süteményt, ráadásul vendéget is várunk, néger kockát meg végképp nagyon régen csináltunk, úgyhogy most elhatároztam, hogy megcsinálom, és RENDESEN dokumentálom, bár nem ez a világ legbonyolultabb süteménye, az tény.
Többféle recept is van, nekünk ez vált be.

Tészta:
6 tojássárgája
30 dkg porcukor
18 dkg zsír

37 dkg liszt
1,5 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
3 dl tej
4 ek kakaópor


Először a tojások sárgáját a porcukorral elkeverjük, azután hozzákeverjük a zsírt. Simára keverjük, hozzáadjuk a 2 cs vaníliás cukrot is, hogy olvadjon. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, végül a kakaóport. Folyamatos keverés mellett adagoljuk a lisztes keveréket és tejet a zsíros-tojásos masszához, míg sima tésztát nem kapunk.
Kb. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük!


Krém:
6 tojásfehérje
30 dkg porcukor


Egy lábasban vizet forralunk, közben egy, a lábasra illő jénaiba öntjük a tojásfehérjét és a cukrot. Kicsit összekeverjük, majd ha már fő a víz,ráhelyezzük a lábasra a jénait, és elkezdjük felverni a tojást. Hozzáadhatunk 1 apró csipet sót is. Ha már elég keménynek találjuk a habot ahhoz, hogy megálljon a tészta tetején, zárjuk el a tűzhelyet, és simítsuk rá a fehérjét a kihűlt tésztára.

Ezután jön a csokimáz:
5 ek kakaópor
3 ek víz
5 ek cukor
5 dkg margarin


A kakaóport, a vizet és a cukrot összekeverjük, takarékra vett láng fölé helyezzük, jól összemelegítjük, amíg nem folyik. Vigyázzunk, ne égjen oda. Ha már elolvadt benne a cukor, és kicsit folyékonyabb állagú lett, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a margarint. Jól keverjük össze, egy kicsit hadd hűljön le, majd csurgassuk óvatosan a habra, és egy vizes késsel simítsuk el. Ha kész, hűvösebb helyre tesszük, hogy a csokimáz megszilárduljon rajta. Ezután szeletelhető.


Nagyon finom süti, és összességében nincs is vele sok baj, úgyhogy megéri kipróbálni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése