Hozzávalók:50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 1 kenni
2-3 ek tejföl
1 csapott ek só
1 ek cukor
1,5 dl olaj
olvasztott vaj
A tetejére: szezámmag, köménymag, vagy sajt
A lisztet egy tálba szitáljuk. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt és a tejet, majd megmelegítjük. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez a többi, eddig kimaradt hozzávalóval együtt. Jól összedolgozzuk. Egy kicsit ragadós lesz a tészta, úgyhogy még annyi lisztet szitáljunk rá, amennyi szükséges. Akkor jó, ha már nem ragad, de vigyázzunk, túl kemény se legyen! Rugalmas, lágy tésztát kapunk. Ezután egy órán át meleg helyen pihentetjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyforma cipóra vágjuk. Ezeket egyesével kb 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy a tészta kör alakú legyen. Ekkor 8 kb. egyforma háromszögre vágjuk.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyforma cipóra vágjuk. Ezeket egyesével kb 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy a tészta kör alakú legyen. Ekkor 8 kb. egyforma háromszögre vágjuk.
A kis háromszögeket vajjal kenjük meg, majd a szélesebb végüktől kezdve felgöngyöljük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Közben előmelegítjük a sütőt, 180 fokra. A kész kis kifliket 15 perc pihentetés után megkenjük a felvert tojással és megszórjuk azzal, amivel szeretnénk. Összesen 32 kiflit kapunk így, melyeket aranybarnára sütünk.
Hamar elkészül, magában, vagy egy kis vajjal, sonkával megbolondítva is nagyon finom!



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése