2015. április 14., kedd

Gőzgombóc!

Eljött a nagy kitárulkozások és vallomások ideje. Szomorúan vettem tudomásul, hogy elraktározott, még fel nem használt képkészletem az eddigi finomságokról vészesen apad. Lassan eljutunk oda, hogy tényleg kénytelen leszek sütni, hogy legyen is valami a blogon...na, nem mintha eddig nem azt csináltam volna. Félreértés ne essék, a mai poszt alanyát sem ma csináltam, de a maradék fotót most már mindenképp elraktározom az ínségesebb időkre, amikor is végképp nem lesz időm sütni. És ez nagyjából 3-4 hét múlva fog bekövetkezni, ekkor kezdődik ugyanis a tavaszi vizsgaidőszak. Ez a sütéshiányos állapot valószínűleg engem fog legjobban megviselni, nem pedig az olvasókat, de mivel ma ért meg bennem ez a felismerés, jobbnak láttam most közölni. Mindezek ellenére igyekezni fogok, és BIZTOSAN lesz valamennyi süti a május elejétől június közepéig tartó időszak alatt is. :)

Ma a gőzgombóc lesz porondon. Egy időben nagyon felkapott volt, nagyjából 2-3 évvel ezelőtt hallottam először róla. Nem gondoltam, hogy ez masszív kelt tészta, de egyébként nem kell tőle megijedni, mert nagyon finom tud lenni, ha jól eltalálják. Nem túl bonyolult az elkészítése sem.
A kedvencem a szilvalekváros, de készítettem már nutellásat is. Érdemes hozzá főzni egy kisebb adag vaníliamártást, és azzal tálalni. :)

A recept:
50 dkg liszt
5 dkg olvasztott Rama
2 tojás
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
2 dl tej
pici cukor (1-2 kávéskanál elég)
pici só (csipet)


A tetejére: 15 dkg Rama + egy kevés, porcukorral elkevert darált dió/mák, de én szimplán kevés fahéjjal, vagy kakaóporral szórtam meg.

A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a tejben, cukorral felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Fánkszerű, lágy tésztát gyúrok belőle, majd háromszorosára kelesztem. Végül lisztezett deszkán kettéosztom, a tészta mindkét feléből rudat formálok, és 5-6 részre osztom őket, tehát összesen 10-12 gombócot kapok.
Gombóccá formálom őket, majd kicsit ellapogatom, benyomkodom a közepüket: ide megy a lekvár, Nutella, ami tetszik. Jó tanács: mérettől is függ ugyan, meg ízléstől, de szerintem úgy a legjobb, ha minél több töltelék van bennük. :) Ne túlozzuk el, mert ha megtöltöttük, össze kell csipkedni a széleit, így apró, gömb alakú batyut kapunk, közepében a töltelékkel. Közben egy nagyobb lábasban forralok vizet. Ha készen vannak az első gombócok (nem kell mindet egyszerre megtölteni), a lábasra szűrőbetétet helyezek, vagy ha ez nincs, tiszta, kétrét hajtott, jól kifeszített és rögzített konyharuhát használok. Eleinte a konyharuhás megoldással dolgoztam, azóta azonban sikerült beszerezni egy speciálisabb eszközt erre a célra. :)


2-3-4 darab gombócot ráhelyezek, és rájuk borítok egy nagyobb jénait. Kb. 15 percig hagyom gőzölődni őket. Ha elkészültek, olvasztott Ramával lekenem a gombócokat, és meghintem őket darált mákkal/dióval, esetleg fahéjjal vagy kakaóporral.
A hozzá passzoló vaníliasodó (vagy ahogy a kisöcsém hívja, "sodró") receptje az aranygaluskáról szóló poszt alatt megtalálható, nem írom le újra. :)



Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése