Tészta:
70 dkg liszt
30 dkg porcukor
125 g vaj
3 ek kakaópor
3 ek méz
1 ek szódabikarbóna
2 tojás
1 kávéskanál ecet
Egy fém tálba tegyük bele a margarint, mézet, porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor már teljesen folyik, vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. A szódabikarbónát keverjük el az ecettel, majd adjuk a langyosra hűlt masszához. Végül hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, és lisztezett felületen/egy tálban összeállítjuk a tésztát.
Ha kész, 6 egyenlő gombócra osztjuk. Ezután egyesével elnyújtjuk őket enyhén lisztezett sütőpapíron. Úgy nyújtsuk, hogy nagyjából 33x25 cm-es tepsi hátára kell ezután helyezni, tehát nagyjából akkora legyen, mint a tepsi! Nagyon nehéz elnyújtani, mert teljesen elvékonyodik a tészta, ráadásul könnyen ráragad a nyújtófára, úgyhogy szakad is. Fontos azonban, hogy a lehető legvékonyabbra nyújtsuk, mert ehhez a sütihez vékony lapokra van szükség. Nem baj, ha kicsit toldozott-foldozott a tészta: a krém fel fogja puhítani, és el is takarja a kisebb "szépséghibákat". A tepsi hátára helyezett tésztát közepesen meleg sütőbe toljuk (azt hiszem, ez nálam úgy 160-170 fok körül van) és nagyjából 5-7 percig sütjük. Látni fogjuk, amikor már jó: a szódabikarbónától kissé megemelkedik a tészta, bár még így is nagyon vékonyka marad. A sütőből kivett tésztát hagyjuk hűlni néhány percig: ne lepődjünk meg, ha keményebb tésztát találunk a tepsin, mint amilyen kivételkor volt, az a jó, ha megkeményedik. Egy spatulával lazítsuk fel, óvatosan, mert könnyen törik. Érdemes 2 tepsivel dolgozni: pici gyakorlattal lehet váltogatni őket, és hamarabb végzünk. Ha kisült mind a hat lap, és legalább langyosra hűltek, egymásra szoktam őket helyezni: megnézem, mekkora eltérések vannak közöttük: ilyenkor a süti széle még nagyon cakkos lehet. Pocsékolásnak tartom akkora részek levágását, hogy teljesen egyenes legyen a süti széle, de picit lehet rajta igazgatni, hogy ne legyenek nagy kiugrások. Ezeket a darabkákat sem dobjuk ki! A sütemény tetejét morzsával szórjuk meg, én ezt úgy szoktam megoldani, hogy nejlonzacsiba teszem a tésztadarabokat, és húsklopfolóval addig püfölöm, míg finom morzsa nem lesz belőle. Amúgy könnyen morzsálódik.
Félretesszük a lapokat.
Krém:
2 cs vaníliás pudingpor
7-8 dl tej
25 dkg Rama v Rama Vajas Íz
kb 50 dkg házi karamell (1 l tejből)
A pudingot a tejjel főzzük meg csak úgy, cukor nélkül. Teljesen hűtsük ki, de ne legyen csomós! A margarinhoz (szobahőmérséklet!) adjunk hozzá 2-3 ek pudingot, robotgéppel kezdjük összedolgozni. Amikor már kezd krémes lenni, kanalanként adjuk hozzá a maradék pudingot is. Addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz. Ekkor keverjük hozzá (óvatosan) a kihűtött karamellt, amelyet
1 l zsíros tejből
30 dkg kr.cukorból
1/2 tk szódabikarbónából
2 cs vaníliás cukorból főzünk.
Összeöntjük a hozzávalókat egy olyan lábasban, amelyben nem éghet oda (vagy legalábbis kisebb rá az esély), és elkezdjük kis lángon főzni. Addig főzzük, míg nem kezd el karamellizálódni, ekkor megváltozik a színe, és elkezd sűrűsödni. Erre nagyjából 2,5-3 óra főzés után fog sor kerülni, de ha nem kavargatjuk folyamatosan, odaég. Készítettem már tej és cukor helyett sűrített tejből is, de nem éreztem különbséget az íze között. Ha kész, kihűtjük. Nyugodtan berakhatjuk a hűtőbe is éjszakára, főleg nyáron.
Érdemes a tészta elkészítése előtt megcsinálni a házi karamellt. Ha mondjuk délelőttre kell a süti, előző reggel/délelőtt megcsináljuk a karamellt, lehűtjük, aztán délután/este elkészítjük a lapokat, és megtöltjük őket. A legutolsó lapot is megkenjük krémmel, majd rászórjuk a morzsát. Ha kész a süti, hűtőbe, vagy legalábbis hűvös helyre tesszük puhulni. Délelőttre már biztosan jó puha lesz!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése