Megint egy tavaszi süti, RENDESEN dokumentálva, szóval büszke vagyok magamra. Na jó, a tésztát nem én állítottam össze, de sütöttem, kenegettem és ragasztottam, úgyhogy a fele érdem az enyém.
Tészta:
-60 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
-40 dkg Rama
-20 dkg porcukor
-4 tojássárgája
-2 ek tejszín
A lisztet elmorzsoljuk a Ramával, majd hozzáadjuk a porcukrot, végül a tojások sárgáját és a tejszínt. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha dupla, netán tripla adagot csinálunk, 1-2 tojássárgáját elcsalhatunk, 8 helyett elég, ha eggyel vagy kettővel kevesebbet teszünk bele. Egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele, de ez opcionális. Néhány órára, esetleg egy éjszakára hűtőbe tesszük az összeállított tésztát.
Ha megvan, lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és megfelelő szaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy lehetőleg minden lyukas közepű virágocskának legyen egy nem lyukas párja.
2 tepsibe tegyünk sütőpapírt, a sütőt melegítsük elő kb. 180 fokra. Ha meleg, tegyük be az első adagot. Először izzadni fognak a sütik a Rama miatt, de nálunk kb. 10 perc után már matt lett a felületük, 10-12 perc sütésnek elégnek kell lennie, ha megfelelő a hőmérséklet a sütőben. Ha megsültek, rögtön tehetjük is be a második tepsit, közben óvatosan pakoljuk ki a már megsült linzereket egy tálcára hűlni. Hamar meg is fognak keményedni. Így cserélgetjük a tepsiket, míg el nem fogy a tészta. Ha kihűlt, lekvárral megkenjük és összeragasztjuk őket, végül porcukrot szórunk rájuk. Mi most dupla adaggal dolgoztunk, mivel a linzer egyébként eléggé sokáig eláll (hogy pontosan meddig, sose derült még ki...), és így összesen (összeragasztva!) 53 db kész linzert kaptunk, egy részét barack-, a másik részét eperlekvárral töltöttük.
Pár óra alatt megpuhul! Hajrá!:)



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése