2015. április 19., vasárnap

Kávéhab a tortán

Péntek délután Kávéhabos-kókuszkrémes mokkaszeletet sütöttem, csak úgy gyakorlásképp, meg már régen is volt nálunk. Nagyon szeretem ezt a sütit, az elkészítése sem túl bonyolult, egyedül talán a tészta elkészítése az, ami kicsit "lutri"... nem is voltam megelégedve a mostanival, bár ez nagyrészt az én figyelmetlenségem volt, közben mást is csináltam, és kicsit tovább hagytam a sütőben.

A tészta:
5 nagyobb tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
5 ek liszt
2 ek erős feketekávé
fél cs sütőpor
1 kk őrölt kávé
csipet só

3 tojássárgáját plusz 2 egész tojást robotgéppel felhabosítunk, majd hozzáadjuk a vizet és tovább habosítjuk. Ezután mehet bele a cukor, kávé, csipet só. Ha kész, szakaszosan mehet bele a sütőporral összekevert liszt. Ezután kb. 25x30-cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre. Ha kész, tegyük tálcára. Kihűlés után kettévágjuk, a 2 lap közé megy majd a krém.

Krém:
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek liszt
1 ek cukor
1 dl tejjel kikavarni, plusz 3 decivel főzni

A pudingport elkeverjük a liszttel, cukorral, 1 dl tejjel. Ha sima, hozzáöntjük a 3 dl tejet, és pudingot főzünk belőle. Folyamatos keverés mellett kihűtjük.

Vajkrém:
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
5-10 dkg kókuszreszelék


Ezeket összekeverjük, a kihűlt pudinggal jól összeforgatjuk, hogy ne legyen csomós.


A kihűlt piskóta kettévágása után az alsó lapot megcsepegtetjük kávéval, megkenjük a kókuszos krém 2/3 részével, és visszaborítjuk rá a felső lapot. Erre rákenjük a maradék krémet. Ezután jöhet a hab:
a maradék 3 tojásfehérjét egy kevés kávéval és 15 dkg porcukorral gőz felett kemény habbá verjük, végül ez kerül a süti legtetejére.
A díszítés történhet tortadarával, kevés csokimázzal, én általában csokiforgáccsal díszítem a habot. :)
Éles késsel szeleteljük, nálunk nem élte túl a hétvégét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése