2015. április 4., szombat

Verdens beste

Aki még nem ismerné: egy norvég süteményről van szó, melyet a helyiek szerényen csak a világ legjobb sütijeként emlegetnek. Egyébként rászolgált a nevére, az elkészítéséhez viszont szükség van némi ügyességre és türelemre. Nem a világ legszebb süteménye, ettől függetlenül persze nagyon guszta, és TÉNYLEG nagyon finom.

Tészta:
22 dkg Rama
22 dkg porcukor
6 tojássárgája
1 egész tojás
7 ek tej
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
22 dkg liszt


Hab: 6 tojásfehérje, 30 dkg porcukor
A szóráshoz: 10 dkg mandulaforgács


A tészta hozzávalóinál a Ramát a porcukorral és a tojásokkal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Jól kikeverjük, és hozzáadjuk a sütőporos lisztet is. Egy kb. 35x35 cm-es lemeztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát rákenjük. Megtehetjük azt is, hogy egyből a 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, nagyjából 10-15 perc alatt kissé elősütjük, és félkész állapotában kenjük a rá a habot, és szórjuk meg mandulaforgáccsal, amivel újabb 15 percre sütőbe tesszük, de ha nagyon bízunk magunkban (és a sütőben), akkor a nyers tésztára rákenjük a porcukorral felvert fehérjéből készített habot, megszórjuk mandulával, és így tesszük be 160 fokon a sütőben, kb. 30 percre. A hab így megkeményedik, a mandula pedig megpirul. Ha nagyon pirulna, fedjük le a tepsit alufóliával, nehogy megégjen.
Akármelyik megoldást is választjuk (válasszuk inkább az elsőt...), kivétel előtt szúrjuk meg egy hústűvel, nehogy nyers legyen a tészta közepe!



Krém:
8 dl tej
3 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
6 ek kristálycukor
3 dl habtejszín




A krémhez a vaníliás pudingporokat a kétféle cukorral 2 dl tejben simára keverjük, majd hozzákeverjük a  többi tejet is, és felfőzzük. Végül kihűtjük. Legjobb, ha folytonos keverés mellett hűl: akkor nem lesz csomós. A tejszínt felverjük és a kihűlt pudingos krémmel óvatosan összeforgatjuk.
A kihűlt tésztát hosszában kettévágjuk (tehát nem a szokásos módon vágjuk félbe, ahogy általában a sütit töltik!) Az egyik fél tészta habos felületére rákenjük a krémet, majd a másik fél tésztával befedjük úgy, hogy ismét a a habos-mandulás rész kerüljön felülre. Pár órát hagyhatjuk állni, hogy kicsit összeérjenek az ízek. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése