Annyi minden történt az elmúlt egy hónapban, hogy semmi időm nem volt írni. Vizsgáztam, volt néhány családi esemény, itthoni teendők, stb... Sütöttem ugyan, de sokszor olyat, ami már amúgy is szerepel a blogon, ami pedig még nem, azt szorgosan dokumentáltam, hogy amint időm engedi, fel tudjam tölteni.
Az öcsém ballagásáról adós maradtam még egy sütivel, ez pedig a karamellás krémes. Anya nagyon szereti, ő is sütötte, én most csak besegítettem itt-ott.
A tésztához:
25 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 tojás
1 tojássárgája
1 ek méz
A vaníliás krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek liszt
2 ek cukor
5 dl tej
2 dl víz
10 dkg porcukor
25 dkg margarin
A habhoz:
6 ek cukor
1 dl víz
0,5 l habtejszín
A mázhoz:
2 cs karamellás pudingpor
10 dkg porcukor
2 ek étolaj
3 ek forró víz (lehet, hogy picit több fog kelleni, a többi hv-tól függ)
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, és tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk.Hűtőben pihentetjük egy félórát, majd téglalap alakúra nyújtjuk, egy sütőpapírt terítünk a tepsi hátára, és a 2 lapot egyenként megsütjük. Nem kell sokáig sütni, ne legyen barna! Kb. 8 perc elég neki 160 fokon. A tepsi mérete pedig kb. 25x35 cm. A tésztákat kihűtjük.
A krémhez összevegyítjük a pudingport a liszttel és a cukorral, hozzáadjuk a folyadékokat és csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje. A porcukrot kikavarjuk a szobahőmérsékletű margarinnal, majd habosra kavarjuk a kihűlt pudinggal. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta egyik lapjára.
A 6 cukrot karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a vizet és szirupot főzünk. Kihűtjük. A tejszínhabot felverjük, közben hozzáadjuk a karamelles szirupot. Ezt a habot a vaníliás krém tetejére simítjuk, erre tesszük a második lapot.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, a forró vizet apránként adagoljuk hozzá! Vigyázat, gyorsan "megköt"! Gyors mozdulatokkal a felső lap tetejére simítjuk.
Hűtőben egy napig állni hagyjuk, addig a tészta megpuhul. Óvatosan szeleteljük, jó éles késsel, függőlegesen tartva azt, a törékeny máz miatt.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése