2015. július 12., vasárnap

Kókuszkrémes minitorta meggydzsemmel

Nemrég szülinapot ünnepeltünk, és a nagy melegre való tekintettel úgy döntöttem, nem sütök nagy tortát (különben is nem sokkal előtte volt egy nagy), elég lesz egy kicsi, ami hamar el is fogy. Valójában aztán annyira finom lett, hogy bántam, nem lett mégis nagyobb, de majd legközelebb. :)
A receptet illetően van egy kókuszos recept a birtokomban, az lett az alapja ennek is, csak egyrészt az nem torta, másrészt megváltoztattam az arányokat, és pár hozzávalót is, úgyhogy lényegében új tortareceptet kaptam.



A tésztához:
2x 2 tojás
2x 4 ek cukor
2x 4 ek átszitált liszt
2x 1/4 cs sütőpor
2x 2 ek víz


A mennyiségek előtt azért van ott a "x2", mert két piskótát kell sütnünk. Először is szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját elkezdjük habosra keverni a cukorral. Ha már jó, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a vizet. Ezután majdnem teljesen keményre verjük a fehérjét, végül egy spatula segítségével óvatosan összeforgatjuk a két masszát, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze, szép habos maradjon a tészta. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral (vagy zsírozzuk-lisztezzük), esetemben a tortaforma kb. 20 cm átmérőjű volt, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 15-25 perc alatt megsül, folyamatosan figyeljük, kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük! Ha már majdnem kész, kikeverhetjük a másik piskótalapot is. Azért nem szabad túlságosan előredolgozni, mert akkor a sokáig állni hagyott massza összeeshet.
Ha rendes tortát szeretnénk (26-28 cm), akkor 2 db 4 tojásos piskótát süssünk!
Ha kihűltek a lapok, óvatosan kettévágjuk őket, félretesszük, és letakarjuk.

Ezután elkészítjük a krémet:
kb. 2,5 ek liszt
2,5 dl tej

15 dkg puha (nem folyós) Rama
15-20 dkg porcukor

1 kiskanál vanília aroma (elhagyható)
kókuszreszelék ízlés szerint (legalább 10-15 dkg)


A lisztet és a tejet összefőzzük, mintha pudingot készítenénk. Ha félünk, hogy nem lesz eléggé kemény a krém, és kifolyik a tortából, 1-2 kiskanál keményítőt tehetünk bele. Kihűtjük, de vigyázzunk, ne legyen csomós! A Ramát, a vanília aromát és porcukrot habverővel összedolgozzuk, végül a teljesen kihűlt lisztes krémhez keverjük, hozzáadva a kókuszreszelék egy részét. Kevés időre hűtőbe tesszük, hogy szilárduljon.

Ha nagy tortát szeretnénk, a mennyiségek a következőképp változnak a krémnél:
5 ek liszt
5 dl tej
20-25 dkg Rama
25 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék

Az összeállításhoz:
lekvár (lehet barack, eper, meggy is)
Ha már nem folyik a krém, kivesszük a hűtőből, és összeállítjuk a tortát. Úgy osszuk be a krémet, hogy elegendő legyen 3 töltésre, a torta tetejére, illetve a körbekenéshez is. Az alsó lapot először lekvárral megkenjük, erre kenjük a krémet. Ugyanígy járunk el a többi lappal is, de a legfelsőre már ne kenjünk lekvárt, csak a krémet. Végül az oldalát is kenjük körbe, habkártyával igazíthatunk rajta. A torta tetejére kókuszreszeléket szórtam, de egy kevés habtejszínt is felverhetünk, és habrózsákkal díszíthetjük.
Hűtőben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése