2015. július 10., péntek

Szlovák lepény

Ha már úgyis nálam van anya receptes füzete, felteszem azt a sütit is, amit szintén ő csinált néhány nappal ezelőtt. Azt mondta, a forrás Konyhamánia Edit módra. :)



A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl tej
15 dkg margarin
1 tojás
2 tojássárgája
csipetnyi só


Töltelék:1 kiskanál őrölt fahéj
1 dl tej (lehet 1,5 is)
50 dkg tehéntúró
25 dkg kristálycukor
2 db tojássárgája
2-3 cs vaníliás cukor
30-35 dkg szilvalekvár
20 dkg darált dió


A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kk porcukrot szórunk bele és 10 percre meleg helyre tesszük (azaz felfuttatjuk az élesztőt).
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a maradék porcukor, ill. a tojások és a só. Az élesztős tejet is hozzáöntjük, és apránként mehet hozzá a lágy margarin is. Jól bedagasztjuk. Ha túl lágy lenne a tészta, mehet még hozzá liszt. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.



A diót a cukor és a vaníliás cukor felével elkeverjük, illetve mi hozzákevertük a bő 1 dl tejet. A túrót a többi cukorral összekeverjük és hozzáadjuk a tojássárgáját. A szilvalekvárt kikeverjük, hogy könnyebben kenhessük (ízlés szerinti cukorral és fahéjjal). Nekünk erre nem volt szükség, egy ismerősünktől annyira finom házi szilvalekvárt kaptunk, hogy egyszerűen semmi nem kellett bele.



A megkelt tésztát 3 felé osztjuk, egyet elnyújtunk (tepsi mérete: kb. 25x35 cm) és margarinnal kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a diós masszával. Kinyújtjuk a 2. tésztát, és a diós krémre helyezzük. Erre kenjük a szilvalekvárt. Erre jön a 3. tészta, amire rákenjük a túrót. Végül megszórjuk az 1 kiskanálnyi őrölt fahéjjal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Figyeljük, nehogy megégjen, kivétel előtt pedig csináljunk 1 tűpróbát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése