2015. május 31., vasárnap

Citromos szelet

A kisöcsém a  hétvégén ballagott oviból, úgyhogy egész héten óriási felfordulás volt nálunk, ráadásul vizsgáztam is, de végre sikerült idejutnom, és hoztam magammal az egyik kedvenc sütim receptjét.
Nagyon szeretem a citromos dolgokat, ennek a sütinek pedig isteni finom, citromos krémje van... ezt használtam anno a szülinapi tortámhoz is. Egyébként egy lagzis sütiről van szó, de hál'istennek kisebb apropó is megfelel a kipróbáláshoz.

Tészta:
40 dkg liszt
fél cs sütőpor
14 dkg zsír
14 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 tojás
4-5 ek baracklekvár


A tejfölt apránként adagolva tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, melyet 4 cipóra osztunk. Kb. 25x39 cm-esre nyújtjuk, sütőpapírral borított lemeztepsin 2 lapot kisütünk egymás után. Kb. 10-12 perc alatt világosra sülnek a 180 fokos sütőben.
A másik két cipót is kinyújtjuk. Az egyiket megkenjük még nyersen lekvárral, a másik (szintén nyers) lapot ráhelyezzük, és a két lapot így, együtt sütjük meg.

Krém:
4 dl tej
4 ek liszt
1 citrom leve és reszelt héja
25 dkg margarin
15 dkg cukor


A lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük és kihűtjük. A kihűlt krémhez keverjük a puha margarint, a citrom héját és levét, majd jól kihabosítjuk.

Ha megvan, összeállítjuk a sütit:
Az aljára sima lap kerül, erre rákenjük a krém felét. Erre kerül a lekváros lap, amelyre a krém másik felét kenjük, végül a második sima lappal zárjuk. Pár órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy megpuhuljon, de legjobb, ha egy éjszakát bennmarad.
Tálalás előtt porcukrozzuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése