A recept:
-50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
-1 cs szárított élesztő (nem használok szárított élesztőt, fél kocka élesztőt futtattam fel a tej felében)
-2,5 dl tej
-csipet só
-1 citrom reszelt héja
-3 ek cukor + 1 cs vaníliás cukor (HÁT NEM, inkább 8-10 ek cukrot mondanék)
-20 g keserű kakaópor
-1 tojás + 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje a kenéshez
-50 g vaj, vagy amennyit felvesz
-2,5 dl tej
-csipet só
-1 citrom reszelt héja
-3 ek cukor + 1 cs vaníliás cukor (HÁT NEM, inkább 8-10 ek cukrot mondanék)
-20 g keserű kakaópor
-1 tojás + 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje a kenéshez
-50 g vaj, vagy amennyit felvesz
A lisztet, cukrot, citromhéjat, csipet sót keverjük össze. 1 dl tejet melegítsünk meg (ne legyen forró), tegyünk bele pici cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Ha felfutott, a maradék 1,5 dl langyos tejjel együtt öntsük a liszthez és gyúrjuk össze. Végül adjuk hozzá a vajat. Ha nem áll össze, adjunk még hozzá vajat vagy langyos tejet, ha túlságosan ragad, akkor még egy kis lisztet és cukrot. Dagasszuk, gyúrjuk át alaposan, ha kész, 50 percig pihentessük meleg helyen.
Közben elkészítünk kétféle kakaós ízesítőt.
A világosabb barnához: 5 g kakaópor, 1-2 ek tej, 1 teáskanál cukor összekeverve
A sötétebb barnához: 15 g kakaópor, 3-4 ek tej, 2 teáskanál cukor összekeverve
A világosabb barnához: 5 g kakaópor, 1-2 ek tej, 1 teáskanál cukor összekeverve
A sötétebb barnához: 15 g kakaópor, 3-4 ek tej, 2 teáskanál cukor összekeverve
Ha megkelt a tészta, osszuk 3 egyenlő részre: az első marad fehér, a másodikba a világosabb, a harmadikba a sötétebb barna ízesítőt gyúrjuk bele jó alaposan, hogy szép homogén legyen.
Ha megvan, 3x7 db egyforma nagyságú gombócot készítünk, és most jön a trükk.
Először egy sötétebb barna gombócot elnyújtunk, kb. akkorára, amekkora edényben fogunk sütni. Mérethez igazodóan kis kígyót sodrunk a világosabb barna gombócok (egyelőre csak) egyikéből, és beletekerjük a sötétbarna tésztába. Végül egy fehér gombócot is kinyújtunk, és abba is beletekerjük, amit eddig csináltunk. Még hatszor ugyanígy járunk el. Minél szabálytalanabb, annál rusztikusabb lesz a végeredmény.
Kizsírozott-kilisztezett formába rakjuk őket, ez lehet kuglóf is, de én pl. egy kisebb kalácsformába raktam, semmi extra, de méretre pont passzolt, és nagyon szépen feljött a tészta a sütőben. Sütés előtt megkenjük a fehérjével. Ha lett volna itthon, tuti megszórtam volna a tetejét jégcukorral.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő, nem tudom, mennyi ideig sütöttem, de 30-40 perc biztos kell neki. Figyeljünk oda rá, és végezzünk tűpróbát. :)



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése