Szörnyen lusta vagyok az utóbbi időben, és ezer más dolog köt le, de rászántam magam egy kis tiramisu-készítésre így az év végén. Nem kell hozzá nagy tudomány és sok idő sem, lényegében elronthatatlan.

Hozzávalók:
5 ek kristálycukor
2 egész tojás
2,5 dl habtejszín (nekem a Hulala és a Habmester vált be)
25 dkg mascarpone (kizárólag Szarvasi, ha nincs, a Mizo is elmegy)
kb 6 adag kávé
kb 30-40 dkg babapiskóta
rumaroma
kakaópor
1 cs vaníliás cukor vagy aroma (ha lehet, bourbon)
Egy tálban kihabosítjuk az egész tojásokat, ha már jó habos, kanalanként mehet bele a cukor és a vanília.
Egy másik tálban habverővel átkeverjük a mascarponét, majd hozzáadjuk a habtejszínt és keményre verjük. Ha szükséges, mehet bele egy habfixáló. Ha már kemény, hozzáöntjük a cukros tojásokat.
Lefőzzük a kávét, teszünk bele 1-2 ek kristálycukrot, és rumaromát ízlés szerint (én szemre, ész nélkül szoktam, de 6 adag kávéhoz 1-2 ek abból is mehet). Előveszünk egy tepsit vagy jénait. A babapiskótákat belemártjuk a rumos kávéba (ne áztassuk el, elég épphogy belemártani mindkét oldalát), és telerakjuk a tepsi alját. Attól függően, milyen magas az edény, rákenjük a krém felét vagy 1/3-át (én a felét kentem, mert csak 2 réteg babapiskóta fért el). Újabb réteg babapiskóta jön, ugyanúgy, ahogy az előbb, szorosan egymás mellé. A legfelső réteg krém legyen! A tetejére kakaóport szitálunk, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Olyannyira jó az eredmény, hogy én alapból 75 dkg mascarponéval indítottam, de már majdnem elfogyott, úgyhogy hamarosan készíthetem a maradék fél kilót is, amit a hűtőben hagytam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése