2015. augusztus 30., vasárnap

Tankcsapda-torta :)

Júniusban megkértek, hogy készítsek augusztusban egy Tankcsapda témájú tortát. Az első elképzelés a krémet illetően csokis-narancsos volt, melyre nagylelkűen rá is bólintottam. Találtam is néhány receptet a témában, teljesen meghozták a kedvem, aztán augusztus elején, mikor elérkezett a bevásárlólista írásának, illetve hozzávalók beszerzésének ideje, jött a hideg zuhany: NINCS NARANCS. Szóltam az illetékesnek, hogy sehol nem találtam narancsot... jó lesz a sima csokis? Erre meg ő bólintott rá nagylelkűen, úgyhogy megint egyenesben voltunk.
A piskótáim az eddigiek során a lottó-sorsolások ismertetőjegyeit hordozták magukon, bár azért valamivel több sikerrel kecsegtettek. EZ VOLT EDDIG. De nem tovább! Haha. Olyan zseniális piskóta-receptet találtam, hogy csak na. Nincs többé sütő előtt térdelés, hisztérikus hangon mantrázva, hogy "ne ess össze, ne ess össze, LÉGYSZI ne".... De nem ám! Haha. Még mindig nem hevertem ki ezt a fajta sikert... :D

A recept:
-6 tojás (én szobahőmérsékleten szeretem)
-130 g porcukor (kb. 6 ek)
-110 g liszt, átszitálva (kb. 6 púpos ek)
-fél cs sütőpor
-csipet só


Ha csokisat szeretnénk, 70 g lisztet, és 40 g kakaóport használjunk.

Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kibélelünk egy 24-26 cm-es tortaformát sütőpapírral, vagy előveszünk egy szilikonos tortaformát.
A tojásokat ügyesen kettéválasztjuk, a sárgája mehet egy kis tálkába, félretesszük őket, a fehérjéket pedig habverős tálba tegyük. Teszünk hozzájuk egy csipet sót, és habosítani kezdjük. Akkor jó, ha az eredeti sárgás szín már nem látszik, de azért még folyékony. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és tovább habosítjuk, míg keményebb (de még mindig nem kőkemény), fényes habot kapunk. Ekkor mehetnek bele a sárgák. Mikor már teljesen egynemű a tál tartalma, még 1-2 percig keverjük a legmagasabb fokozaton!
Ezután az előre kimért, sütőporral (és esetleg kakaóporral) elkevert lisztet egy spatulával 2-3 részletben óvatosan, de határozott, Ó-alakú mozdulatokkal a krémbe forgatjuk. Voila! Sütőbe tesszük, kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőajtót ne nyitogassuk, legalább 30 percig maradjon zárva!
Nem mondom, hogy elronthatatlan, mert fontos, hogy ne spóroljuk el a tojásfehérje felverését, illetve a keverést, de gyönyörű piskótát kapunk, ami még másnap is nagyon puha! Azért írom, hogy másnap, mert érdemes töltés előtt egy éjszakát letakarva pihentetni.

A jobb oldali 6 tojásos, kakaós, szilikon-formában sütve,
a bal oldali pedig 2x2 tojásos, sütőpapírral bélelt formában sütve


Ezután jön a ganache. Ehhez szükségünk lesz:
-300g jó minőségű étcsoki ( ízléstől függ, nálam 70%), mehet bele pár kocka tejcsoki is
-280-300 ml OKÉ állati tejszín (tudjátok, a zacskós)
-180 g vaj (NEM margarin), szobahőmérsékletű
-kb. 150 g porcukor
-1 tk vanília-kivonat (nálam Dr Oetker)


A tejszínt a mikróban alaposan átmelegítjük, de nem forraljuk fel! A csokit egy jénaiba kockázzuk, ráöntjük a meleg tejszínt, és hagyjuk, hadd járja át a hő a csokit. Ha nagyjából elolvadt, szépen összekeverjük, és 1 órába hűtőbe tesszük sűrűsödni. Arra figyeljünk, hogy maradjon olyan állagú, hogy szépen keverhető legyen majd a vajjal. Ha mégis túl kemény lenne, néhány ml meleg tejszínnel lehet lágyítani. Ha kivettük a hűtőből, hagyjuk állni 15-20 percig a konyhapulton, majd habosítsuk ki a vajat. Ez legalább 10-15 percig tartson! Fontos, hogy a krém szép habos legyen. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, végül a vanília aromát. Ehhez 1-2 részletben hozzákeverjük a kihűlt csokikrémet. Ezután jön az utolsó kóstolás, ekkor még mehet a krémbe aroma vagy cukor, esetleg egy pici rum.
Én megspékeltem apróra kockázott fehér-, tej-, és étcsoki-darabokkal. Ha díszíteni is ezzel a krémmel akarunk, a kis rózsákhoz tegyünk félre olyan krémet, amiben nincsenek csokidarabok.

A piskótát vágjuk 3 felé, és töltsük bele kb. a krém 3/4-ét. A többi krémmel körbekenjük a betöltött tortát.

Ez a torta azonban igényelt egyéb előkészületeket is.
  • Fondant dísz: Fun Cakes márkájú, hófehér fondant-t rendeltem a GlazúrShop-tól. Ezután kerestem a neten egy megfelelő méretezésű TCS logót, majd a kinyújtott fondant darabból kivágtam egy ennek megfelelő kört. A sablont kivágtam, körbevágtam, hogy csak a fehér részek maradjanak, a feketéket csokival szándékoztam kitölteni. Bekentem margarinnal, hogy ne ragadjon bele a cukormasszába, amire ráhelyeztem, majd a Dr Oetker-féle cukormázas dekor toll étcsokis változatával festettem. Ha kész, leszedjük a sablont, száradni hagyjuk. Ezt akár 3-4 nappal előre is előkészíthetjük.
  • Csokidísz: Jó minőségű csoki tortabevonót "csak úgy" felolvasztunk gőz fölött. Ha felolvadt, nejlonzacsiba töltjük, aminek egyik sarkán pici lyukat vágunk. Egy darab sütőpapírt helyezünk egy tálcára, és a kívánt mintákat rácsorgatjuk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára. Videós segítség:
    Csokidíszek egyszerűen
  • Csokiforgács: A kívánt tábla csokiból egy karalábévájó (tényleg működik!) segítségével forgácsot készítünk. Én tejcsokit és fehércsokit használtam. Ez is mehet a hűtőbe.



A tortát betöltöttem, körbekentem. Hűtőbe tettem egy jó félórára. Ezután a szélét apró csokirózsákkal díszítettem. Az oldalára került a csokiforgács, vegyesen. Középre helyeztem a fondant-díszt, majd köré is szórtam fehér csokiforgácsot. Végül kiválasztottam 8 egyforma csokidíszt, és felhelyeztem őket körbe a tortára. Mehet a hűtőbe, felvágás előtt 20 perccel azonban vegyük ki, mert úgy krémesebb lesz. :)
Nagy sikere volt, érdemes kipróbálni annak is, aki nem szereti a csokitortát, mert össze sem hasonlítható a boltival.



Hajrá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése