Tészta:
A jól bevált piskótareceptet használtam, ahogy mostanában tettem és ahogy fogom is mostantól minden tortánál. Most sem okozott csalódást. 3 db 3 tojásos piskótalapra lesz szükség, melyeket azután kettévágunk. Tehát számoljunk 3x:
-3 tojással
-70 g átszitált porcukorral
-60 g átszitált liszttel
-0,5 tk sütőporral
Előkészítjük a tortaformát (kb. 24-26 cm átmérő), és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgája mehet egy aprócska tálba, a fehérje pedig egy olyanba, amiben fel tudjuk verni. Egy picike sóval elkezdjük verni a fehérjét, közben kimérjük a cukrot. Ha még nem kemény a fehérje, de már teljesen kifehéredett, és állaga kicsit a kikevert tejföléhez hasonlít, beleöntjük a cukrot, tovább keverjük. Ha már keményebb, fényesebb a hab, csak úgy, egészben hozzáöntjük a sárgákat. Kimérjük a lisztet, és összekeverjük a sütőporral. Ha már teljesen homogén a hab, még 1-2 percig legmagasabb fokozaton keverjük, majd lekapcsoljuk. Innentől spatulát vagy hablapátot használunk (én a hablapáttól csak maszatos vagyok, a spatula jobban kézre esik): a sütőporos lisztet 2-3 részletben a habba szitáljuk, és minden egyes részletet nagy gondossággal, de határozott, Ó-alakú mozdulatokkal a habba forgatunk. Ezután mehet a sütőbe kb. fél órára. Arra ügyeljünk, hogy ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20-25 percen át, nehogy összeessen a tészta. Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ezt a folyamatot megismételjük még kétszer.
A piskótalapokat érdemes 1 nappal előre kisütni és egy éjszakát pihentetni mert a friss nagyon morzsálódik, nehezebb elvágni. Ez igaz, azonban az a tapasztalatom, hogy annyira puha ez a piskóta, hogy hiába hagyom letakarva állni egy éjszakát és egy fél napot, még akkor is olyan, mintha teljesen friss lenne. Most nem is volt rá időm, hogy hamarabb kisüssem: csütörtök este sütöttem és töltöttem, pénteken csináltam az égetett cukrot és a díszítést, de így is boldogultam vele. Minden egyes lapot kétfelé kell vágnunk, miután kihűltek. A legszebbet tegyük félre.:)
Krém: 2 részből fog állni, viszonylag hamar megvan, és nem nehéz elkészíteni.
Alap:
-4 egész tojás
-220 g kristálycukor
-35 g étkezési keményítő
-1 ek vanília esszencia
Vajkrém:
-300 g vaj
-70 g kakaópor (lehetőleg holland)
A krémalap hozzávalóit egy jénaiban összekeverjük, majd vízgőz fölött kézi habverővel kevergetjük. Közben mixerrel alaposan kihabosítjuk a vajat (kb. 4-5 perc!), és ha már jónak ítéljük, hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is jól elkeverjük, félretesszük. Ha már olyan meleg a krémalap, hogy ha belemártjuk az ujjunk hegyét, azonnal ki is kell rántanunk, vegyük le a gőzről. Addig verjük a géppel, amíg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl. Először nagyon folyékonynak fog tűnni, de nem kell megijedni, szépen ki fog habosodni, és a keményítőnek köszönhetően jól is tartja magát. Ha kész, összeöntjük a két krémet, és szép habosra keverjük. Kóstoljuk meg, én még tettem bele pici porcukrot, de ízlés kérdése. Jöhet a töltés: úgy kalkuláljunk, hogy kb. a krém 1/5-e, 1/6-a megmaradjon a töltés után, hogy még körbe tudjuk kenni, illetve fel tudjuk díszíteni a tortát. A megmaradt krémet hűtőbe tettem a körbekent tortával együtt. Másnapra nagyon megkeményedett, de hamar kiolvad szobahőmérsékleten, és amúgy se lehet vele dolgozni rendesen, ha nagyon folyós.
Alap:
-4 egész tojás
-220 g kristálycukor
-35 g étkezési keményítő
-1 ek vanília esszencia
Vajkrém:
-300 g vaj
-70 g kakaópor (lehetőleg holland)
A krémalap hozzávalóit egy jénaiban összekeverjük, majd vízgőz fölött kézi habverővel kevergetjük. Közben mixerrel alaposan kihabosítjuk a vajat (kb. 4-5 perc!), és ha már jónak ítéljük, hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is jól elkeverjük, félretesszük. Ha már olyan meleg a krémalap, hogy ha belemártjuk az ujjunk hegyét, azonnal ki is kell rántanunk, vegyük le a gőzről. Addig verjük a géppel, amíg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl. Először nagyon folyékonynak fog tűnni, de nem kell megijedni, szépen ki fog habosodni, és a keményítőnek köszönhetően jól is tartja magát. Ha kész, összeöntjük a két krémet, és szép habosra keverjük. Kóstoljuk meg, én még tettem bele pici porcukrot, de ízlés kérdése. Jöhet a töltés: úgy kalkuláljunk, hogy kb. a krém 1/5-e, 1/6-a megmaradjon a töltés után, hogy még körbe tudjuk kenni, illetve fel tudjuk díszíteni a tortát. A megmaradt krémet hűtőbe tettem a körbekent tortával együtt. Másnapra nagyon megkeményedett, de hamar kiolvad szobahőmérsékleten, és amúgy se lehet vele dolgozni rendesen, ha nagyon folyós.
Égetett cukor:
-1 piskótalap
-130 g cukor
-1 piskótalap
-130 g cukor
- pár csepp citromlé vagy ecet
Előkészítjük a félretett piskótalapot. Én egyben használtam fel, de utólag másképp csinálnám, bár ez sokkal időigényesebb megoldás lenne: előre felszeletelném annyi részre, amennyi szeletet szeretnék a tortából (nálam 12), és egyesével kenném meg a szeletkéket a cukorral.
De a legfontosabb: az égetett cukorral nagyon vigyázzunk, mert brutális égési sérüléseket tud okozni!
A cukrot egy kis lábasba tesszük, elkezdjük melegíteni. Mikor már olvadozik, belecseppentünk néhány csepp citromlevet, majd tovább kavarjuk. Ha már teljesen elolvadt a cukor és világosbarna színt vett fel, készen van. Ez kb. 10 percet vesz igénybe, talán még annyit se.
Előkészítjük a félretett piskótalapot. Én egyben használtam fel, de utólag másképp csinálnám, bár ez sokkal időigényesebb megoldás lenne: előre felszeletelném annyi részre, amennyi szeletet szeretnék a tortából (nálam 12), és egyesével kenném meg a szeletkéket a cukorral.
De a legfontosabb: az égetett cukorral nagyon vigyázzunk, mert brutális égési sérüléseket tud okozni!
A cukrot egy kis lábasba tesszük, elkezdjük melegíteni. Mikor már olvadozik, belecseppentünk néhány csepp citromlevet, majd tovább kavarjuk. Ha már teljesen elolvadt a cukor és világosbarna színt vett fel, készen van. Ez kb. 10 percet vesz igénybe, talán még annyit se.
Ezután rákenjük a piskótára, és szépen elegyengetjük. Papíron egy vajas kés segítségével még megszilárdulás előtt el kéne vágni, de nem nagyon jött össze, mert baromi gyorsan megkeményedik. Úgyhogy a gyönyörűen megkent piskótalapomat nem tudtam szépen felszeletelni, mert összerepedt rajta a máz. :( Elvagdostam, amilyen szépen tudtam, majd még 50 g cukrot ugyanígy elkészítettem, és egyesével bevonogattam őket, ahogy még tudtam... Így nem lett tökéletesen sima a felületünk, de annyira nem is voltak repedezettek. Legközelebb tuti, hogy egyesével csinálom, mert nagyon szomorú voltam miatta. :(
Ha eddig megvagyunk, a maradék krémet egy habzsákba töltjük, és ahány szeletünk van, annyi habrózsát nyomunk a torta tetejére, hogy támasszák az előbb elkészült cukros tetőket. Ha mind felkerült, középen is szükség lesz egy habrózsára, hogy eltakarja az illesztéseket. A torta oldalát hagyhatjuk úgy is, ahogy van, esetleg egy recés szélű hablapáttal díszesebbre igazíthatjuk, de ragaszthatunk rá mandulaszeleteket, csokiforgácsot, vagy ahogy én csináltam, csokidarát... ami tetszik.
Fogyasztásig tegyük hűtőbe, elég felszeletelés előtt 20 perccel kivenni.
Fogyasztásig tegyük hűtőbe, elég felszeletelés előtt 20 perccel kivenni.
A visszajelzések közé tartozott a "nagyon finom", "van még?", illetve a "csinálhattál volna több cukros tetőt is"... szóval nem lehetett olyan rossz. :D
Sok sikert! :)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése